Denizi kesik süte çevirdi: Marmara bangır bangır alarm veriyor

Marmara ve Mudanya’da Müsilaj Felaketi Devam Ediyor

Marmara Denizi’nde 2021 yılında başlayan müsilaj felaketi, Tekirdağ açıklarından sonra Mudanya’da da etkisini sürdürüyor. Mudanya ilçesinde denizi kaplayan müsilajın, balık çeşitliliğini azalttığı ve balıkçıların ağlarına zarar verdiği görülüyor.

Müsilajın Etkileri

Balıkçılar, zarar gören ağlar nedeniyle denize açılamazken, Uludağ Üniversitesi’nden Doç. Dr. Efsun Dindar, müsilajın balık çeşitliliğine negatif etkileri olduğunu belirtti. Dindar, “Kirlilik yüklerinin oluşturduğu aşırı miktar, müsilajın hızla yayılmasına neden oluyor” şeklinde konuştu.

Mudanya’da denizi kaplayan müsilaj, balık avlamak için denize açılan tekneleri engelliyor. Balıkçılar, müsilajın ağları yırttığını ve Marmara Denizi’ne balık girişini engellediğini belirtiyor. Palamut ve lüfer gibi balıkların Karadeniz’e yöneldiği görülüyor.

Denizdeki Alarm Sinyali

Marmara Denizi’nde birçok nehrin birleşmesiyle kirliliğin arttığını belirten Doç. Dr. Efsun Dindar, artık denizin ölüm sinyalleri verdiğini söylüyor. Dindar, “Deniz altındaki canlılar için oksijen seviyeleri çok düşük, müsilaj denizin dibini sarmış durumda ve bu durum, canlıların oksijen almasını, hareket etmesini engelliyor” açıklamasında bulundu.

Müsilajın Tetikleyicileri

Marmara Denizi’nde atık su deşarjları ve nehirlerden taşınan kirlilik, müsilajın hızla yayılmasına neden oluyor. Dindar, “Son dönemlerde denizin yüzeyinde açıkça müsilaj oluşumunu gözlemliyoruz. Azot ve fosfor, Marmara Denizi’ne taşınarak müsilajı hızla tetikliyor” şeklinde ifade etti.

Balıkçıların Güç Durumu

Marmara Denizi’nde 30 yıldır avlanan balıkçılar, müsilaj nedeniyle ağlarını geri çekemiyor ve ağlar zarar görüyor. Balıkçı Ahmet Çetinkaya, “Müsilaj nedeniyle ağlarımızı geri çekemiyoruz ve makinalarımız zorlanıyor. Ağlarımızı temizlemek de güç oluyor. Bu durum, bizim avlanmamızı olumsuz etkiliyor” dedi.

Related Posts

Elazığ’da ‘orman yangını’ tedbiri: Yanıcı malzemelerin satışına yasak

Türkiye’nin ciğerleri yanmaya devam ederken Elazığ Valiliği, kent genelinde havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı malzemelerin kullanımı ve satışına yasak getirdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’den enflasyon mesajı: Hedefe ulaşıldı

Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuştu. Son dönemde avronun dolar karşısındaki artışının piyasa koşulları …

Atlı polisler geri döndü

Konya Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan atlı polis birliği, kentin cadde ve meydanlarında devriye görevine başladı. Güvenlik amacıyla görev yapan atlı polisler, vatandaşların ilgisini çekerken, özellikle Mevlana Meydanı’nda renkli görüntüler oluştu.

Bodrum alev alev yanıyor: 2 bin 500 kişi tahliye edildi

Ormanlık alandan Ortakent Mahallesi’ndeki alışveriş merkezine ilerleyen alevler korku ve heyecana neden oldu.

ABD Büyükelçisi Barrack’ın açıklamaları dünya basınında: ‘Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil edilebileceğini ve CAATSA yaptırımlarının yıl sonuna kadar kaldırılabileceğini bildirdi. Dünya basını, Barrack’ın açıklamalarına ilişkin haberlerinde, Türkiye ve ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını kaydetti.

DMM’den “NATO karargahı” iddiasına cevap: Mesnetsiz ve gerçek dışı

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı Dezenformasyonla Mücadele Merkezince (DMM), “DMM’nin NATO karargahından yönetildiği” iddiasının mesnetsiz, gerçek dışı ve dezenformasyon ürünü olduğu bildirildi.