Sovyetler Birliği’nin Venüs Göreviyle İlgili Riskli Durum
Sovyetler Birliği’nin 1972 yılında fırlattığı Kosmos-482 uzay aracının Dünya’ya “kontrolsüz” bir şekilde düşebileceği uyarısında bulunuldu.
Sovyetler Birliği, Venüs’e araştırma aracı gönderme çabası sırasında fırlatılan araç, dünya atmosferinden çıktıktan sonra parçalanarak dört parçaya ayrıldı. İniş modülü ve ana motor bloğu olmak üzere iki parçası uzun süre yörüngede kaldı.
Uzmanlar, aracın hangi kısmının düşeceğinin belirsiz olduğunu belirtirken, aracın sağlam yapıldığı ve aşırı ısıya dayanıklı olduğu vurgulandı.
Astrofizik uzmanı Jonathan McDowell, aracın ısı kalkanının sağlam olması durumunda yeryüzüne ulaşabileceğini söyledi. Hollandalı gökbilimci Marco Langbroek ise aracın yeryüzüne 242 km/s hızla çarpabileceğini belirtti.
Uzmanlar, dünyaya düşecek aracın ağırlığının 495 kilogram olduğunu raporladı. Uzay aracının düşebileceği alan ise 52 derece kuzey ve 52 derece güney enlemleri arasında olduğu tahmin ediliyor.
Rus analist Georgi Trişkin’e göre, aracın Mısır, Suriye, Türkiye ve Azerbaycan gibi ülkelere düşme riski bulunmaktadır. Ancak uzmanlar, geniş bir bölgeye yayıldığı için endişe edilmesine gerek olmadığını belirtiyorlar.