Göğüs hastalıkları uzmanı uyardı: Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor, sıcak hava dalgası bize de geliyor!

Sıcak Hava Dalgalarına Karşı Önlemler Alınmalı

Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, Türkiye genelinde etkisini artırması beklenen sıcak hava dalgasına karşı uyarılarda bulunarak, “Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir ” dedi.

Ülke genelindeki yüksek sıcaklıklar dikkat çekiyor. Trabzon’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcak hava ile birlikte insanlar serinlemek için deniz kenarı, park, bahçe ve gölgelik alanlara akın ediyor. Uzmanlara göre, özellikle öğle saatlerinde güneşe maruz kalmanın ve kapalı ortamlarda aşırı sıcaklığa maruz kalmanın, kalp ve böbrek gibi organlarda sorunlara neden olabileceği uyarısında bulunuluyor. Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Tevfik Özlü, hava sıcaklıklarındaki artışın devam edeceğini ve aşırı sıcaklıkların riskli grupları etkileyeceğini belirtti.

Sıcak hava dalgası geliyor. Önümüzdeki hafta Türkiye’de sıcak günler yaşayacağız. Avrupa’da uzun zamandır sıcaklıklar ve sıcaklıklara bağlı ölümler rapor ediliyor. Aşırı sıcaklarda bebeklerin, yaşlı ve kronik hastaların dikkatli olması lazım. Kilolu kişiler, gebeler, akciğer, şeker, böbrek ve kalp damar sistemi hastalığı olanlar risk grubundalar. Açık havada çalışan, aşırı efor sarf edenler ve sporcular sağlık sorunu yaşayabilir. Bu duruma sıcak çarpması deniyor. Belirtiler arasında baygınlık, halsizlik, baş ağrısı bulunmaktadır. Tansiyon düşüklüğü, hızlı nabız ve bilinç değişikliği gibi durumlar yaşanabilir. Bu belirtiler fark edilmezse böbrek ve kalp damar yetmezliği gibi ciddi sağlık sorunları ortaya çıkabilir.” 

“Dikkat Edilmelidir”

Risk gruplarında bulunan kişilerin güneş altında uzun süre kalmamaları gerektiğini belirten Prof. Dr. Özlü, “Sıcaklıkları doğru yönetmek çok önemli. Risk taşıyan kişilerin güneşin dik olduğu saatlerde güneşe çıkmamalarını, ağır yağlı yemeklerden kaçınmalarını öneriyoruz. Bol ve rahat kıyafetler giymelerini, sıvı tüketimini artırmalarını tavsiye ediyoruz. Maden suyu ve tuzlu içeceklerden uzak durmaları gerekmektedir. Vantilatör veya klima kullanmak faydalı olabilir. Sıcak çarpması geçirme şüphesi olan birinin hemen serin bir yere götürülüp ıslak bir bezle soğutulması ve acil servise başvurulması gerekmektedir.” 

“Birden Soğutma Yapılmamalı”

Risk grubundaki kişilerin dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Tevfik Özlü, “Sıcak havalarda alkol tüketimi riski artırabilir. Bazı ilaçlar da sıcak çarpması riskini yükseltebilir. Bu kişilerin dikkatli olmaları önemlidir. Güneş ışınlarından korunmak için, şapka, güneş gözlüğü ve şemsiye kullanılmalıdır. Klimalardan ve soğuk sular içmekten kaçınmanız gerekmektedir. Odanızı veya arabanızı yavaş bir şekilde soğutmak önemlidir. Klima rüzgarını doğrudan üstünüze yönlendirmemelisiniz. Soğuk su içerken dikkatli olmalısınız, aksi takdirde boğazda hasar ve enfeksiyon riski oluşabilir.” (DHA)

Related Posts

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

Türkiye Psikiyatri Derneği’nden kenevir düzenlemesi uyarıları: Sıkı denetim ve izleme sistemleri oluşturulmalı

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

İBB’den aşırı sıcaklara karşı sağlık uyarısı: Gölgede durun, bol su için

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Uzmanlar, yaz aylarında hijyenik olmayan havuzların ‘yüzücü kulağı’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.