Alman Cumhurbaşkanı Ankara’dan Trump’a yanıt verdi

Almanya Cumhurbaşkanı Steinmeier, “(Trump’ın) Filistinlileri sürgüne gönderme yönündeki teklifler büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Uluslararası hukuk açısından kabul edilemez” dedi.

Orta Doğu’da ve bölgede çok hareketli bir dönem yaşandığını, Gazze’de bir ateşkesin kararlaştırıldığını, rehinelerin serbest bırakılmasında ilerlemeler kaydedildiğini, Lübnan’da ateşkes sağlandığını, Beşşar Esed rejiminin sona erdiğini ve Suriye’de bir yeniden başlangıç olduğunu belirten Steinmeier, şu değerlendirmede bulundu:

“Bütün bunlara Almanya ve Türkiye olarak farklı perspektiflerden bakıyoruz ancak ortak bir çıkarımız var, o da artık bölgede kalıcı bir barışın yerleşmesi. Bunun için Türkiye çok önemli bir aktör. Cumhurbaşkanıyla şu konuda hemfikiriz, bütün bu gerginlikler karşısında fırsatları değerlendirmeye mecburuz, barışçıl ve kalıcı bir gelişme istiyoruz bölgede.”

“BÜTÜN AKTÖRLERİ KAPSAYAN BİR SİYASİ SÜREÇ OLUŞMALI”

Steinmeier, Erdoğan ile İsrail ve Filistin konusuna da değindiklerini, şu anda Gazze’de yaşanan ateşkesin bir ilk adım olduğunu konusunda hemfikir olduklarını dile getirdi.

Kalan rehinelerin serbest bırakılması ve insani felaketin de sona erdirilmesi için ateşkesin bir ilk adım olduğuna işaret eden Steinmeier, “Bu ilk adımdan daha kapsamlı, bütün aktörleri kapsayan bir siyasi süreç oluşmalı.” dedi.

“BİZ DE ALMANYA OLARAK İKİ DEVLETLİ BİR ÇÖZÜMÜ SAVUNUYORUZ”

Steinmeier, Orta Doğu seyahati sırasında son 3 günde bölgeyle ilgili konuları görüştüğünü belirterek, şunları kaydetti:

“Filistinlileri, Gazze Şeridi’nden göç ettirmek veya sürgüne gönderme yönündeki öneriler, teklifler yaptığım bütün görüşmelerde büyük endişe ve korkuya neden oluyor. Bu tür öneriler uluslararası hukuk açısından kabul edilemez. Bundan sonra ABD yönetimiyle yapılacak görüşmeler için de önemli bir temel oluşturulması gerekir. Biz de Almanya olarak iki devletli bir çözümü savunuyoruz.”

“(ALMANYA) BİR SİYASİ DÖNÜŞÜM YAŞAYACAK”

Görüşmeleri yoğun şekilde sürdürebilmeleri ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ayırdığı vakit nedeniyle müteşekkir olduğunu dile getiren Steinmeier, açık sözlü görüşme nedeniyle de teşekkür etti.

Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, Suudi Arabistan ve Ürdün’de görüştüğü muhataplarına Almanya’nın kısa süre içerisinde yeni bir seçime gittiğini söylediğini aktararak “(Almanya) Bir siyasi dönüşüm yaşayacak. Biz de Orta Doğu’daki bu değişimden etkileniyoruz. Suudi Arabistan, Ürdün ve Türkiye’ye yaptığım seyahatte şunu ortaya koymak istiyorum: Almanya bir geçiş sürecinde ancak aynı zamanda güvenilir ve yapıcı bir uluslararası partner olmaya devam ediyor.” ifadelerini kullandı.

“SURİYE’NİN İSTİKRARLI OLMASI İÇİN TÜM ETNİK GRUPLAR SÜRECE KATILMALI”

Görüşmede Suriye konusunu ayrıntılı şekilde ele aldıklarını belirten Steinmeier, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, dün Suriye Cumhurbaşkanı Ahmed Şara ile görüşmesine ilişkin kendisine bilgi verdiğini anlattı.

Kendisinin de görüşmede Suriye’de kapsayıcı bir sürecin ne kadar önemli olduğuna değindiğini aktaran Steinmeier, bütün uluslararası aktörlerle eşgüdümün de önemli olduğunu ifade ettiğini kaydetti.

Steinmeier, Suriye’nin istikrarlı olması için tüm etnik grupların sürece katılması gerektiğine işaret ederek bunun, Türkiye ve diğer ülkelere göç eden Suriyelilerin ülkelerine geri dönmesi için bir temel oluşturulabileceğini söyledi.

Deprem bölgelerinde, depreme dayanıklı okulların inşası için 140 milyon euro

Steinmeier, yarın 6 Şubat Kahramanmaraş depremlerinin yıl dönümü olduğunu hatırlatarak, ülkesinin ve vatandaşlarının Türkiye’nin acısını paylaştığını ifade etti.

Hem Alman devletinin hem de birçok bireyin ilk günden beri yardım etmek için çaba harcadığını ve bu yardımların devam edeceğini, kendisinin de deprem bölgesine gittiğini belirten Steinmeier, “Şimdi yeniden inşa için verilecek olan 140 milyon euroluk bir kredinin ilk dilimi kararlaştırıldı ve bu kapsamda depreme dayanıklı okulların inşası gerçekleşecek” dedi.

Related Posts

PKK ‘silah bırakma’ sürecini başlatıyor: ‘İlgili birimlere teslim edilecek’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla kendini fesheden PKK’nın silah bırakma sürecini yarın başlatması bekleniyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentinde yarın PKK yöneticisi Mustafa Karasu’nun katılımıyla düzenlenecek törenle, silahların ilgili birimlere teslim edileceği öğrenildi. Bu gelişme yaşanırken MİT Başkanı İbrahim Kalın da Erbil’de temaslarda bulundu.

Elazığ’da ‘orman yangını’ tedbiri: Yanıcı malzemelerin satışına yasak

Türkiye’nin ciğerleri yanmaya devam ederken Elazığ Valiliği, kent genelinde havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı malzemelerin kullanımı ve satışına yasak getirdi.

Avrupa Merkez Bankası Başkanı Lagarde’den enflasyon mesajı: Hedefe ulaşıldı

Lagarde, Portekiz’in Sintra kentinde düzenlenen 2025 ECB Merkez Bankacılığı Forumu kapsamındaki “Değişime uyum: Makroekonomik değişim ve politika yanıtları” başlıklı panelde konuştu. Son dönemde avronun dolar karşısındaki artışının piyasa koşulları …

Atlı polisler geri döndü

Konya Emniyet Müdürlüğü bünyesinde kurulan atlı polis birliği, kentin cadde ve meydanlarında devriye görevine başladı. Güvenlik amacıyla görev yapan atlı polisler, vatandaşların ilgisini çekerken, özellikle Mevlana Meydanı’nda renkli görüntüler oluştu.

Bodrum alev alev yanıyor: 2 bin 500 kişi tahliye edildi

Ormanlık alandan Ortakent Mahallesi’ndeki alışveriş merkezine ilerleyen alevler korku ve heyecana neden oldu.

ABD Büyükelçisi Barrack’ın açıklamaları dünya basınında: ‘Türkiye-ABD ilişkilerinde yeni dönem’

ABD’nin Ankara Büyükelçisi ve Suriye Özel Temsilcisi Tom Barrack, Türkiye’nin F-35 programına yeniden dahil edilebileceğini ve CAATSA yaptırımlarının yıl sonuna kadar kaldırılabileceğini bildirdi. Dünya basını, Barrack’ın açıklamalarına ilişkin haberlerinde, Türkiye ve ABD ilişkilerinde yeni bir dönemin başladığını kaydetti.