CHP’li Sarıbal: ‘Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli’

Orhan Sarıbal: Saray İktidarı Hayvancılığı Bitirmeye Yeminli

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Et ve Süt Kurumu’na damızlık hayvan ithalatı yapma yetkisi vermesine yönelik açıklamalarda bulundu. Sarıbal, “Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli. 12 milyar dolar ödendi, ancak bu yeterli gelmedi” ifadelerini kullandı.

4 Yılda 6,6 Milyon Hayvan Azaldı

Sarıbal, 2021 yılından bu yana Türkiye’deki hayvan varlığının 6,6 milyon baş azaldığını belirterek, 2024 yılı itibarıyla canlı hayvan ve kırmızı et ithalatına 1 milyar dolar harcandığını vurguladı. Bu duruma rağmen et fiyatlarında yaşanan artışın engellenemediğini ve halkın ucuz ete erişiminde zorluk çektiğini söyledi.

2024 yılında Türkiye’nin 423 bin baş canlı hayvan ve 81 bin ton kırmızı et ithal ettiğini belirten Sarıbal, bu ithalat için 1 milyar 235 milyon dolar yani 39 milyar TL ödendiğini dile getirdi. Sarıbal, et fiyatlarındaki yüksekliğe değinirken, ithalat sonucunda Güney Amerika’daki Uruguay ve Brezilya gibi büyük sığır işletmeleri ile Avrupa’daki büyük şirketlerin kar elde ettiğini belirtti.

Ayrıca, 2024 yılında Türkiye’ye 50 bin baş küçükbaş hayvan ithal edildiğini ve bunun yaklaşık 43 bininin Suriye’den geldiğine dikkat çeken Sarıbal, son 10 yılda 10,3 milyon baş canlı hayvan ve 419 bin ton kırmızı et ithalatının yapıldığını ve karşılığında 12 milyar dolar ödendiğini hatırlattı. Sarıbal, ithalatın kırmızı et fiyatlarını düşürmediğini ve halkın ucuz et tüketememesinden endişe duyduğunu belirtti.

Son olarak, Sarıbal, 2024 yılında yapılan ithatata rağmen et üretiminin %11,7 oranında azaldığını vurgulayarak “Taşıma suyla değirmenin dönmeyeceği defalarca ortaya çıkmasına rağmen bu kısır döngünün sürdürüldüğünü” ifade etti. Sarıbal, “Sonuç olarak, hayvan varlığımız azalırken dışa bağımlılığımız artıyor” şeklinde konuştu.

Related Posts

Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü

Türkiye’nin ham çelik üretimi bu yılın ocak-mart döneminde 9,3 milyon ton oldu.

Tekirdağ’da doğal gaz üretimi artırıldı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? Küresel petrol piyasalarında neler oluyor? 30 Nisan 2025 Çarşamba petrol fiyatları

Talep zayıflığı ve arz fazlalığı endişeleri, petrol fiyatlarını yüzde 16’yı aşan kayıpla Kasım 2021’den bu yana en büyük aylık düşüşe yöneltti

Ekonomistler Şimşek’in konuşmalarını değerlendirdi: “Norveç düzeyinde olduğumuzu anladım”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı yayında ekonomiye dair yaptığı açıklamalar ekonomistler tarafından nasıl karşılandı?

Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir