T24 Haber Merkezi
Hazreti Muhammed’i tasvir ettiği iddia edilen karikatür sebebiyle Leman dergisinin İstanbul Beyoğlu’ndaki binasına yapılan saldırı, DEM Parti İstanbul Milletvekili Özgül Saki tarafından TBMM’ye sunulan soru önergesiyle gündeme geldi. Ancak önerge Meclis İçtüzüğü’ne uygunsuz ifadeler içerdiği gerekçesiyle geri çevrildi. Önergede, yaşanan olayların geçmişteki Sivas, Maraş, Çorum hadiselerini anımsattığı vurgulanarak, “kişisel görüş” olduğu belirtildi.
DEM Parti Milletvekili Özgül Saki, Hazreti Muhammed karikatürünün yayımlanması sonucu Leman dergisinin İstanbul Beyoğlu’ndaki merkezine düzenlenen saldırı hakkında İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’dan açıklama istemiyle TBMM Başkanlığı’na bir soru önergesi verdi. Ancak önerge Meclis İçtüzüğü’ne aykırı ifadeler içerdiği gerekçesiyle geri çevrildi.
DEM Parti’nin önergesi aşağıdaki gibiydi:
“TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞI’NA
Aşağıdaki sorularımın İçişleri Bakanı ALİ YERLİKAYA tarafından Anayasa’nın 98’inci ve TBMM İçtüzüğü’nün 96 ile 99’uncu maddeleri gereğince yazılı olarak yanıtlanmasını arz ederim.
ÖZGÜL SAKİ
İstanbul Milletvekili
30 Haziran 2025 tarihinde İstanbul’da Leman Dergisi’ne yönelik gerçekleştirilen saldırı ve sonrasında gelişen olaylar, ifade özgürlüğüne, basın özgürlüğüne ve temel haklara yönelik ciddi ihlallerin yaşandığı bir süreci ortaya koymuştur.
İstanbul Valiliği’nin hukuka aykırı şekilde 30 Haziran LGBTİ+ Onur Yürüyüşü dahil tüm etkinlikleri yasaklamasına rağmen, aynı gün akşam saatlerinde organize bir grup tarafından Leman Dergisi binasına yapılan saldırı, basın çalışanlarına ve sivillere yönelik tehditler ve şiddet çağrıları, polisin gözetiminde gerçekleşmiş ve karışılmamıştır.
Leman Dergisi’ndeki bir karikatür gerekçe gösterilerek derginin çizeri, grafiker çalışanı ve yazı işleri müdürü ters kelepçeyle ve işkence iddialarına neden olacak şekilde gözaltına alınmış, ilgili sayı toplatılmıştır. İçişleri Bakanı’nın bu gözaltıları sosyal medyada duyurarak onaylaması, ifade özgürlüğüne karşı baskıcı tutumu meşrulaştırmaktadır.
Buna bağlı olarak:
- Saldırı, 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri Kanunu ve 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu kapsamında suç mu? Saldırganlar hakkında soruşturma başlatıldı mı?
- Leman Dergisi çalışanlarının gözaltına alınması Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi uyarınca hukuka uygun mu?
- Karikatür sebebiyle yapılan gözaltı işlemi, ifade ve basın özgürlüğü ilkeleriyle nasıl bağdaşıyor? Dergiye uygulanan yayın toplatma kararı hangi yasal dayanaklara dayanıyor?
- Leman Dergisi çalışanlarının gözaltına alınmasının sosyal medyada duyurulması, yargı bağımsızlığını nasıl etkiliyor?
- 30 Haziran günü İstanbul’da yaşanan olay, neden önlenmedi ve güvenlik önlemleri neden alınmadı?
- İstanbul Valiliği’nin LGBTİ+ etkinliklerini yasaklarken, Leman Dergisi saldırısına neden göz yumuldu? Bu çifte standartın sebebi nedir?
- Geçmişte yaşanmış toplu katliamları hatırlatan bu olay, yakın zamanda Sivas Katliamı’nın yıl döneminden önce olması sebebiyle, Bakanlığınız bu saldırının toplumsal sonuçları hakkında bir risk analizi yaptı mı?”