Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Prof. Dr. Adem İlkay Diken’den Kalp ve Damar Hastalıklarıyla İlgili Önemli Uyarılar

Prof. Dr. Adem İlkay Diken, dünyada en sık karşılaşılan ölüm nedeni olan kalp ve damar hastalıkları konusunda dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Kalp damar hastalıkları içinde en ölümcül olanı olan aterosklerotik kalp hastalığının özellikle vurgulanması gerektiğini belirtti.

Prof. Dr. Adem İlkay Diken, kalp ve damar hastalıklarının genellikle multifaktöriyel olduğunu söyleyerek, bu hastalıklara neden olan birçok faktörün yıllar içinde bir araya gelerek kişiyi kalp ve damar hastası yapabileceğini ifade etti. Bu faktörler arasında şeker hastalığı, yüksek tansiyon, yüksek kolesterol gibi kronik hastalıkların yanı sıra sigara içme, aşırı alkol tüketimi, obezite, dengesiz beslenme ve düzensiz egzersiz gibi kötü alışkanlıkların da riskleri artırdığını belirtti.

Atardamarlarına İyi Bakmak Önemli

İnsanların atardamarlarına ne kadar iyi baktıklarının biyolojik yaşlarını da etkilediğini vurgulayan Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarları sağlıklı olan bireylerin 90’lı yaşlara kadar efor kısıtlaması olmadan yaşayabildiklerini ancak atardamarlarına yeterince özen göstermeyen kişilerin 30’lu yaşlarda bypass veya stent uygulamalarıyla karşılaşabileceğini aktardı.

Teknolojik Gelişmeler ve Kalp Cerrahisindeki Yenilikler

Prof. Dr. Adem İlkay Diken, teknolojinin ilerlemesiyle birlikte kalp cerrahisinde de önemli gelişmeler yaşandığını belirterek, geleneksel anjiyo yöntemlerine ek olarak sanal anjiyo tekniklerinin damar sağlığının hızlıca değerlendirilmesini sağladığını açıkladı. Cerrahi aletlerin gelişmesiyle büyük kesiler yerine küçük kesilerle ameliyatların gerçekleştirildiğini, kalp-akciğer makinelerinin daha güvenli hale geldiğini ve ilaç teknolojilerindeki ilerlemelerin kronik durumların tedavisinde kolaylık sağladığını belirtti.

Prof. Dr. Adem İlkay Diken, kalp sağlığının ihmal edilmemesi gerektiğini vurgulayarak, ailede kalp hastalığı öyküsü bulunan, şeker, kolesterol, tansiyon gibi risk faktörleri taşıyan, obezite ve sigara gibi zararlı alışkanlıkları olan bireylerin düzenli kontrollerini yaptırmalarını önerdi.

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Uzmanlar, yaz aylarında hijyenik olmayan havuzların ‘yüzücü kulağı’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinde kaşımanın hastalığı tetiklediğini belirterek, kaşımanın keratokonus gibi kalıcı göz bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor