Kanser tedavisinde kas kaybı ile mücadelede beslenme kritik rol alıyor

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kanser Hastalarına Beslenme Tavsiyeleri!

Kanser Hastaları için Beslenmenin Önemi

Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Onkoloji Diyetisyeni Doç. Dr. Dyt. Derya Hopancı Bıçaklı, 1-7 Nisan Ulusal Kanser Haftası kapsamında kanser hastalarının beslenmenin tedavi sürecindeki kritik rolünden bahsetti.

Kanser hastalarında beslenme sürecinin, hastalık öncesinde, tanı sonrasında ve iyileşme döneminde olmak üzere üç aşamada ele alındığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastalık öncesinde yeterli ve dengeli beslenmenin önemini vurguladı. Ayrıca, beslenmenin kanser riskini azaltmada ve hastaların yaşam kalitesini artırmada önemli olduğunu belirtti.

Akdeniz diyetinin, hastalık öncesinde ve tedavi sonrasında önemli olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, doğal ve besleyici gıdalara odaklanan bu beslenme modelinin kanserden korunmada etkili olduğunu kaydetti.

Düzenli Beslenme ve Gıda Güvenliği Şart!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanserden korunmada düzenli beslenmenin ve gıda güvenliğinin hayati bir rol oynadığını belirterek, beslenmenin yanı sıra yaşam tarzının da önemli olduğunu söyledi. Fast food, kızartılmış besinler ve hijyenik olmayan gıdalardan kaçınılmasını önerdi.

Alkol ve tütün kullanımının kanserin nedenleri arasında yer aldığını vurgulayan Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, obezitenin de kanser türleriyle ilişkilendirildiğini ifade etti.

Ameliyat Öncesinde ve Sonrasında Beslenme

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tanısı alan hastaların önemli bir kısmının ameliyat geçireceğini belirterek, ameliyat öncesinde yeterli beslenmenin iyileşme sürecinde kritik bir rol oynadığını vurguladı. Malnütrisyonun ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini kaydetti.

Kas Kaybını Önlemek İçin Beslenme Desteği

Kas kaybının iyileşme sürecini zorlaştırdığını belirten Doç. Dr. Derya Hopancı Bıçaklı, hastaların yeterli protein alması ve egzersiz yapması gerektiğini vurguladı. Beslenme destek ürünlerinin kullanılabileceğini kaydetti.

Bilgi Kirliliğine Dikkat!

Doç. Dr. Hopancı Bıçaklı, kanser tedavisinde beslenme konusunda doğru bilgilere ulaşmanın önemini vurgulayarak, onkoloji diyetisyenlerine danışılması gerektiğini belirtti. Akdeniz diyetinin sürekli uygulanmasının önemli olduğunu söyledi.

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

Related Posts

Erken tanı skolyozun tedavi sürecini kolaylaştırıyor

Medicana International İstanbul Hastanesi Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Doç. Dr. Tuğrul Ergün, erken tanı konulan skolyoz vakalarının yüzde 90’ının cerrahi müdahaleye gerek kalmadan kontrol altına alınabildiğini belirtti.

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Uzmanlar, yaz aylarında hijyenik olmayan havuzların ‘yüzücü kulağı’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinde kaşımanın hastalığı tetiklediğini belirterek, kaşımanın keratokonus gibi kalıcı göz bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.