Milli sağlıkta dev adım: Yerli kalp-akciğer makinesi tanıtıldı

Sağlıkta Yerli Üretim Atağı Devam Ediyor: Yerli Kalp-Akciğer Makinesi Tanıtıldı

Sağlık teknolojilerinde yerli ve milli üretim atağı hız kesmeden sürüyor. Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı (TÜSEB) ve savunma sanayi devi ASELSAN iş birliğiyle geliştirilen yerli kalp-akciğer makinesi, Sağlık Bakanlığı Bilkent Yerleşkesi’nde tanıtıldı. Cihaz, açık kalp ameliyatlarında kritik görev üstlenecek.

İlk testleri TÜSEB çatısı altındaki İstanbul Deneysel Araştırma, Geliştirme ve Eğitim (İDEA) Laboratuvarlarında başarıyla tamamlanan cihaz, Türkiye’nin bu alandaki dışa bağımlılığına son vermeyi hedefliyor. Her biri yurt dışından yaklaşık 350 bin dolara temin edilen cihazın yerli üretimiyle hem tasarruf sağlanacak hem de sağlıkta stratejik bir eşik aşılmış olacak.

Tanıtım toplantısında konuşan Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, yerli üretimin süreceğini belirterek, “Sadece bu cihazla sınırlı değiliz. Yakında oksijenatör sistemini ve yenidoğan ventilatörünü de ülkemizde üreteceğiz,” dedi.

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır’ın da katıldığı toplantıda ASELSAN ve TÜBİTAK ile yeni iş birliklerine imza atıldı. Yapılan protokollerle sağlıkta yerlileşmenin önündeki engellerin kalkması hedefleniyor.

Related Posts

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Sperm neden hâlâ bu kadar gizemli?

Kalp hastalıklarına karşı nasıl korunuruz? Uzmandan hayati tavsiyeler

Kalp Damar Cerrahisi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Adem İlkay Diken, atardamarı sağlıklı olan insanların 90’lı yaşlarda bile efor kısıtlaması olmadan yaşadığını ancak atardamarlarına iyi bakmayanların 30’lu yaşlarda bypass olduğunu vurgulayarak, “Atardamarlarınız ne kadar iyi ise biyolojik yaşınız da o kadar iyi olacaktır” dedi.

Hijyenik olmayan yüzme havuzu suları konusunda uzmanlar enfeksiyona karşı uyarıyor: Kulak tıkacı kullanın

Uzmanlar, yaz aylarında hijyenik olmayan havuzların ‘yüzücü kulağı’ riskini artırdığına dikkat çekiyor.

Göz kaşımak düşündüğünüzden tehlikeli olabilir

Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Serdar Marol, göz nezlesinde kaşımanın hastalığı tetiklediğini belirterek, kaşımanın keratokonus gibi kalıcı göz bozukluklarına yol açabileceği uyarısında bulundu.

Günde 100 bin kere atarak hayat pompalıyor! Kalbini seven bu besinleri yesin

Modern yaşamın getirdiği yoğun stres, hareketsizlik ve sağlıksız beslenme alışkanlıkları, damar ve kalp sağlığını ciddi şekilde tehdit ediyor. Kardiyoloji ve İç Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, dolaşım sistemi sağlığını destekleyecek 10 besin hakkında bilgi verdi.

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor

Uzmanından çocuklara ve gençlere uyarı: Teknolojik cihazların yoğun kullanımı “tekno boyun” problemine yol açıyor