Peynir artık lüks: En ucuzu 400 TL

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, 2024 yılının Ocak ayında 400 TL olan tulum peynirinin 590 TL’ye çıktığını belirtti.

PEYNİR, ARTIK DAR VE SABİT GELİRLİ VATANDAŞLAR İÇİN SINIRLI TÜKETİLİYOR

Peynir fiyatlarında yaşanan artışın emekli ve asgari ücretliler için peynire erişimi zorlaştırdığını söyleyen Gürer, konuya ilişkin yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:

“Besici, Ulusal Süt Konseyi’nin (USK) tavsiye ettiği fiyata çiğ süt satamazken yem fiyatlarındaki artış besiciyi zora soktu. Buna rağmen fabrika peynir fiyatlarında rafa yansıyan önemli bir fiyat artışı oluştu. Peynir, artık dar ve sabit gelirli vatandaşlar için sınırlı tüketilen ürünler arasına girdi. İşçilik, nakliye, işletme gideri, elektrik, doğal gaz, ambalaj, poşet ve fire gibi giderlerin fiyata yansıdığını ve bu nedenle artış oluştuğunu ifade ediyorlar.

AÇ KALMAMAYA ÇALIŞIYORUM”

Ekonomik kriz etkilerinin girdi artışlarına yansıması raftaki ürüne zam olarak yansıyor. Sanayici, “Eğer fiyatı artırmasam batacağım” dedi, vatandaş ise “Aldığım maaşla istediğim her ürünü alamıyorum. Aç kalmamaya çalışıyorum” dedi. Hayvancılık yapanlar, ahır ve yem giderleriyle bu işin sürdürülemeyeceğini belirtiyor. Bu süreci düzenlemesi gereken iktidar. Ancak iktidar, düşük alım fiyatları ve düşük ücretlerle piyasada ticari hareketi de kısarak sorunu derinleştiriyor.

“MARKA BİR PEYNİR ÜRETİMİ 400 TL’Yİ AŞTI”

Peynir fiyatı çarşı, pazar ve markete göre değişiyor. Bazı markalı peynir fiyatları uçmuş durumda. Ortalama fiyatla satılan tulum peyniri, 2024’ün ilk aylarında 400 TL iken 590 TL’ye yükseldi. Beyaz peynirin kilosu ise 155 TL’den 210 TL’ye çıktı. Marka bir beyaz peynirin fabrika üretimi 400 lirayı aştı. Üretim şekline göre bu fiyatın üzerinde beyaz peynir fiyatları da var. Kaşar peynirinin fiyatı 350 TL’den 490 TL’ye çıkarken, krem peynirin fiyatı ise yüzde 68,75 artarak 160 TL’den 270 TL’ye yükseldi.

TEMEL BİR GIDA ÜRÜNÜ OLAN PEYNİR LÜKS HALE GELDİ

Yem, mazot, elektrik, işçilik, ahır gideri, aşı, veteriner gideri gibi girdilerdeki fiyat artışları, Küçük aile tipi çiğ süt üreticisini zor durumda bırakıyor. Bu koşullarda süt fiyatları sınırlı artarken, sütten mamul ürün fiyatları ise durmuyor. Bu durum, kredi kartı harcama miktarındaki yüzde 62,8’lik büyük artışı gözler önüne seriyor. Vatandaş kredi kartıyla yaşamaya çalışıyor. Peynir artık dar ve sabit gelirli vatandaşın sofrasında kolayca yer bulamıyor. Temel bir gıda ürünü olan peynir lüks hale geldi.”

Related Posts

Mezuniyet töreninde İmamoğlu’nu hatırlatıp diplomasını yırttı!

Boğaziçi Üniversitesi mezuniyet törenine bir öğrencinin protestosu damga vurdu. Tutuklu İBB Başkanı ve CHP’nin Cumhurbaşkanı adayı Ekrem İmamoğlu’nun diplomasının iptal edilmesini hatırlatan öğrenci, törende diplomasını yırttı

Saraçhane eylemcilerinden 15’ine tutuklama talebi

Saraçhane’deki mitingde gözaltına alınan 34 kişiden 15’i için tutuklama talep edildi. 19 kişi de adli kontrol istemiyle hakimliğe sevk edildi.

Hamas, arabuluculardan gelen ateşke tekliflerine nasıl bakıyor?

Hamas, arabuluculardan gelen ateşke tekliflerine nasıl bakıyor?

İstanbul’da deprem mi oldu? 2 Temmuz anlık depremleri görüntüleme ekranı (Kandilli-AFAD)

İstanbul’da hissedilen bir deprem meydana geldi.

PKK ‘silah bırakma’ sürecini başlatıyor: ‘İlgili birimlere teslim edilecek’

Terör örgütü PKK lideri Abdullah Öcalan’ın çağrısıyla kendini fesheden PKK’nın silah bırakma sürecini yarın başlatması bekleniyor. Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin Süleymaniye kentinde yarın PKK yöneticisi Mustafa Karasu’nun katılımıyla düzenlenecek törenle, silahların ilgili birimlere teslim edileceği öğrenildi. Bu gelişme yaşanırken MİT Başkanı İbrahim Kalın da Erbil’de temaslarda bulundu.

Elazığ’da ‘orman yangını’ tedbiri: Yanıcı malzemelerin satışına yasak

Türkiye’nin ciğerleri yanmaya devam ederken Elazığ Valiliği, kent genelinde havai fişek, dilek balonu gibi yanıcı malzemelerin kullanımı ve satışına yasak getirdi.