Türkiye’nin ham çelik üretimi düştü

Türkiye’nin Çelik Üretimi ve Dış Ticaret Verileri Açıklandı

Türkiye Çelik Üreticileri Derneği (TÇÜD), mart ayı ve yılın ilk çeyreğine ilişkin çelik üretimi, tüketimi ve dış ticaret verilerini kamuoyuyla paylaştı.

Türkiye’nin ham çelik üretimi mart ayında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 2,8 azalarak 3,1 milyon ton seviyesine geriledi. Yılın ilk çeyreğinde ise üretim yüzde 3,4 düşüşle 9,3 milyon ton olarak kaydedildi.

Nihai mamul tüketimi mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 23,2 azalarak 2,6 milyon ton olarak belirlendi. Yılın ilk çeyreğinde ise tüketim yüzde 7,3 azalışla 9,1 milyon ton seviyesinde hesaplandı.

Çelik Ürünleri İhracatında Artış Gözlemlendi

Çelik ürünleri ihracatı mart ayında miktar olarak yüzde 31,3 artarak 1,5 milyon ton, değer olarak ise yüzde 18,6 yükselerek 1 milyar doları aştı.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ihracatı miktar bazında yüzde 18,5, değer bazında ise yüzde 8,4 artışla sırasıyla 3,8 milyon ton ve 2,6 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti.

Çelik ürünleri ithalatı martta miktar bazında yüzde 23,6 azalışla 1,2 milyon ton, değer bazında ise yüzde 24,5 düşüşle 885,5 milyon dolara geriledi.

Ocak-mart döneminde ise çelik ürünleri ithalatı miktar bazında yüzde 4,6 artışla 4,2 milyon ton seviyesine yükseldi. Değer bazında ise ithalat yüzde 4,2 azalışla 3 milyar dolar olarak belirlendi.

Geçen yılın ilk çeyreğinde yüzde 74,7 olan ihracatın ithalatı karşılama oranı, bu yılın aynı döneminde yüzde 84,6 seviyesine yükseldi.

Türkiye, Üretimde 7. Sırada Konumunu Korudu

TÇÜD Genel Sekreteri Veysel Yayan’ın açıklamalarına göre, dünya çapında hurda talebinde artış öngörülürken, Türkiye 9,3 milyon tonluk üretimiyle dünyada 7. sırada yer aldı.

2030’a gelindiğinde hurda talebinin yüzde 20 artması beklenirken, Türkiye’nin hurda ithalatında yüzde 20’lik paya sahip olması ve olası kısıtlamalar göz önüne alındığında, alternatif pazarlardan ve girdilerden hurda ihtiyacını karşılamak ve yerli hurda üretimini artırmak önem arz etmektedir.

Related Posts

CHP’li Sarıbal: ‘Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli’

CHP Milletvekili Orhan Sarıbal, iktidar tarafından hayvan ithalatının genişletilmesine tepki göstererek, “Saray iktidarı hayvancılığı bitirmeye yeminli. 12 milyar dolar ödendi, yetmedi” ifadelerini kullandı.

Tekirdağ’da doğal gaz üretimi artırıldı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisi’nin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

Yumurtada ihracat süreçleri ve fon kesintisi kararları fiyatları aşağı çekti

Kuş gribi, ihracat süreçleri ve Ramazan ayında talebin artmasıyla bir dönem rekor seviyelere çıkan yumurta fiyatları, alınan kararların etkisiyle düştü.

Brent petrolün varil fiyatı ne kadar oldu? Küresel petrol piyasalarında neler oluyor? 30 Nisan 2025 Çarşamba petrol fiyatları

Talep zayıflığı ve arz fazlalığı endişeleri, petrol fiyatlarını yüzde 16’yı aşan kayıpla Kasım 2021’den bu yana en büyük aylık düşüşe yöneltti

Ekonomistler Şimşek’in konuşmalarını değerlendirdi: “Norveç düzeyinde olduğumuzu anladım”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in canlı yayında ekonomiye dair yaptığı açıklamalar ekonomistler tarafından nasıl karşılandı?

Bakan Şimşek ‘zırt pırt revize edemeyiz’ demişti: Enflasyon tahminleri kaç kez değişti?

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomik programın hedeflerine ilişkin açıklamalarda bulundu. “Biz yatırım bankası değiliz, devletiz. Zırt pırt rakam revize edemeyiz” diyen Şimşek’in bu açıklaması, kendisinin ve Merkez Bankası’nın enflasyon beklentilerinde daha önce pek çok kez revizeye gitmiş olması nedeniyle dikkat çekti.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir